Beter slapen tijdens een hittegolf: 5 tips

Beter slapen tijdens een hittegolf: 5 tips

Zomerse temperaturen overdag? Heerlijk! Maar ’s avonds snakken we toch naar wat afkoeling. Bent u het zat om ’s nachts te liggen woekeren en woelen en wilt u beter slapen tijdens een hittegolf? Wij verzamelden 5 tips voor u!

1. Houd uw ramen overdag dicht

Hoewel we vaak geneigd zijn om bij mooi weer onze ramen te openen, houden we bij een hittegolf onze ramen best dicht overdag. Natuurlijk is het belangrijk om uw slaapkamer dagelijks te verluchten maar tijdens een hittegolf doe je dit beter ’s avonds. ’s Avonds is het net iets koeler buiten en frisse lucht is iets wat we zeker kunnen gebruiken bij een hittegolf. Laat dat briesje maar komen!

Bovendien is het aan te raden om overdag zoveel mogelijk uw gordijnen en rolluiken te sluiten. Hierdoor warmt uw slaapkamer minder snel op.

2. Keep it natural

Tijdens een hittegolf zorgt u best voor beddengoed uit natuurlijke materialen. Welke stof er primeert? Dat is ongetwijfeld katoen. Katoen is luchtig, ademt, voelt fijn aan en neemt snel vocht op. Hetzelfde geldt voor uw nachtkledij. Wilt u beter slapen tijdens de hitte, dan doet u er goed aan om geen synthetische stoffen aan te trekken. Een katoenen shirt vangt uw zweet veel beter op.

Nog een tip? Heel simpel. Vervang uw winterdekbed door een zomerdekbed. Het klinkt misschien wat raar tijdens een hittegolf maar ’s nachts koelt uw lichaam af. Doordat u transpireert zou het wel eens kunnen dat u het net iets té fris krijgt. Een zomerdekbed kan dan welkom zijn.

3. Neem een lauwe of warme douche

Ja hoor, u leest het zeker goed: een lauwe of warme douche. Neemt u toch een koude douche (ondanks u het zo graag zou willen dan zal u uzelf alleen maar straffen. Uw lichaam zal er alles aan doen om uw interne thermostaat weer te herstellen door extra lichaamswarmte op te wekken. Het uiteindelijke doel is om uw lichaam te laten afkoelen in plaats van op te warmen. Daarom doet u dus het best het tegenovergestelde.

Toch nog last van nachtelijke zweetbuien? Dan doet u er goed aan een matrasbeschermer aan te schaffen. U verliest namelijk op één nacht ongeveer een liter vocht. Het spreekt voor zich dat dit tijdens een hittegolf best wat meer kan zijn. Op tijd uw bed verschonen is tijdens een hittegolf ook aan te raden. Bovendien slaapt u veel beter in frisse lakens!

4. Het hoofd koel kouden (letterlijk én figuurlijk!)

Wist u dat u de meeste lichaamswarmte verliest via uw hoofd? Daarom is het raadzaam om uw hoofdkussen koel te houden tijdens die zomerse zwoele nachten. Wanneer u een koel kussen hebt, koelt uw hele lichaam af. Wat u kan doen? Uw kussensloop eventjes in de vriezer leggen. Zo simpel is het!

5. Schakel alle elektronica uit

Heeft u een TV of computer op uw kamer staan? Schakel dan alle elektronische toestellen tijdig uit want deze geven warmte af. Bovendien is blauw licht slecht voor uw nachtrust. Het triggert uw hersenen waardoor u alerter wordt en dat is nu net niet de bedoeling wanneer u gaat slapen, toch? Ook lampen geven warmte af. Laat deze dus niet te lang branden.

Wilt u beter slapen tijdens een hittegolf? Volg onze 5 tips en u zal het verschil zeker merken. Wilt u meer lezen? Klik dan door naar volgend artikel 5 tips voor een goede nachtrust.
Geplaatst op 28-11-2022