Beter slapen: 9 slaaptips voor een goede nachtrust

Beter slapen: 9 slaaptips voor een goede nachtrust

Hoeraaa, daar is de wintertijd! In de nacht van 26 op 27 oktober draaien we de klok een uurtje terug en slapen we dus een uurtje langer. Volgens wetenschappers houden ons lichaam en onze biologische klok meer van het winteruur. We zouden ook minder last moeten hebben van slaaptekort en de gevolgen ervan op ons lichaam. Hebt u moeite om lekker in te dommelen? Wilt u beter slapen? Probeer dan eens (een van) deze slaaptips uit!

Goed slapen = goede gezondheid

In onze drukke levens kan het al eens gebeuren dat we onze slaap niet de prioriteit geven die hij verdient. In plaats van te slapen kunt u immers nog dingen doen waarvoor u anders geen tijd hebt. Maar net door niet voldoende te slapen, worden we overdag zo moe, kunnen we ons moeilijk concentreren en voelen we ons niet zo goed in ons vel. Maar wat te doen als u niet kunt slapen?

1.

Probeer een vast slaapritme op te bouwen en te respecteren. Regelmaat is key voor een goede nachtrust. Als u elke dag ongeveer op hetzelfde tijdstip opstaat, zult u automatisch ook elke dag op ongeveer hetzelfde tijdstip moe worden en in slaap vallen.

2.

Hoe aanlokkelijk ook, blijf niet zomaar onder de lakens liggen. Uw slaap is beter ononderbroken en diep dan onderbroken en oppervlakkig.

3.

Beter slapen doet u niet alleen in de slaapkamer. Beweeg voldoende doorheen de dag, liefst ’s morgens of in de vroege namiddag. Eet gevarieerd en gezond. Ga vaak genoeg buiten. Adem diep in en uit doorheen de dag. Het zijn de pijlers van een gezond leven, én van een gezonde slaap.

4.

Hou licht en lawaai zo goed mogelijk uit uw slaapkamer. Met oordopjes slapen is misschien niet het meest prettige, maar investeer in goede oordopjes en uw gezondheid zal u dankbaar zijn. Niet alleen natuurlijk licht, maar ook licht van schermen vermijdt u beter.

5.

Eet geen zware maaltijd voor het slapengaan, maar zorg er ook voor dat u geen honger hebt.

6.

Drink niet te veel meer voordat u gaat slapen, en vermijd zeker koffie, thee, cola en alcohol.

7.

De ideale slaapkamertemperatuur schommelt rond 18°C. Probeer die te benaderen om slapeloosheid te beperken. In de winter kunt u bijvoorbeeld overschakelen op een dikker dekbed.

8.

Niet kunnen slapen kan erg frustrerend zijn. Lukt het echt niet, sta dan even op en ontspan u in een andere kamer. Doe geen fysieke inspanningen, maar laat uw lichaam en geest tot rust komen. Ga even in bad, denk aan leuke herinneringen of vooruitzichten, laat uw gedachten wegdromen van in uw meest knusse zetel, lees een boek …

9.

Last but not least: kies een boxspring of matras die afgestemd is op uw lichaam. Beter slapen: het begint bij het juiste advies over die plaats waar uw ongeveer een derde van de dag (en dus uw leven!) doorbrengt. De beste matras is die waarop u het comfortabelst ligt. De rest volgt vanzelf. Nu ja, als u ook wat rekening houdt met bovenstaande slaaptips natuurlijk.

Vind hier de beste matras voor uw lichaam.
Geplaatst op 28-11-2022