Hoeveel slaap heeft u nodig? En welke factoren spelen een rol?

Hoeveel slaap heeft u nodig? En welke factoren spelen een rol?

Hoeveel slaap heeft u nu echt nodig? De hoeveelheid aan slaap is voor iedereen anders. Het verschilt van persoon tot persoon en is leeftijdsgebonden. Over het algemeen kunnen we stellen: hoe ouder u wordt, hoe minder slaap u nodig heeft.

De genen spelen een rol

Naast leeftijd spelen ook de genen een rol. Vrouwen hebben doorgaans meer slaap nodig dan mannen. Dit komt omdat de hersenen van vrouwen overdag meer handelingen tegelijkertijd uitvoeren. Vrouwen multitasken meer en daardoor heeft hun brein meer rust nodig.

“Tired minds don’t plan well. Sleep first, plan later.”

Gemiddeld 5 à 9 uur

Over het algemeen kunnen we stellen dat een volwassen persoon gemiddeld tussen de 5 en 9 uur slaap nodig heeft. Toch zijn er uitzonderingen op die regel. Sommigen hebben al genoeg met 4 uur slaap. Alles hangt dus af van uw persoonlijke behoeften. Daarnaast is het ook zo dat hoe meer u lichamelijk en geestelijk met iets bezig bent, hoe meer uren slaap u nodig heeft.

Als u bovendien veel in de buitenlucht bent, slaapt u beter én langer. Ook heeft u in de zomermaanden minder slaap nodig dan in de winter door de aanwezigheid van licht.

hoeveel slaap heeft u nodig

De juiste matras

Naast ouderdom en genen speelt ook de juiste matras een belangrijke rol in de hoeveelheid slaap die u nodig heeft. Kruipt u wel op tijd onder de wol maar wordt u elke nacht wakker van vervelende rug- en nekpijnen bijvoorbeeld? Dan wilt uw matras u iets vertellen: uw lichaam wordt onvoldoende ondersteund door uw matras.

De hardheid van uw matras

De juiste hardheid van uw matras is belangrijk en hangt af van enkele factoren. Zo zijn er harde en zachte matrassen, met elk hun specifieke kenmerken. Hebt u hulp nodig om de juiste soort matras te kiezen? Aarzel niet onze slaapexperts in te schakelen.

Uw slaaphouding

Naast de juiste matras is ook uw slaaphouding van groot belang. Bent u een buikslaper, rugslaper of zijslaper? Elke slaaphouding heeft een andere behoefte.

Heeft u nog vragen of weet u niet wat het beste bij u past? Dan bieden wij onze beddentest aan.

Sleep solves everything!

Dus hoeveel slaap heeft u nodig? We hebben maar 1 goed antwoord: luisteren naar uw lichaam is de boodschap! Bent u overdag nog moe en voelt u zich futloos? Dan heeft u hoogstwaarschijnlijk te weinig geslapen.

Nood aan nog extra tips? Lees ook eens onze 5 tips voor een goede nachtrust.
Geplaatst op 28-11-2022