Waar moet u op letten bij het kopen van een boxspring?

Waar moet u op letten bij het kopen van een boxspring?

Droomt u al lang van een nieuw, luxueus bed? Dan bent u misschien van plan om een boxspring te kopen? Hoe begint u daar nu aan? Op wat moet u zeker letten? Hier heeft u een aantal tips die u kunnen helpen bij uw aankoop!

De boxspring

Een boxspring bestaat uit verschillende onderdelen:

  • Bedbodem
  • Matras
  • Topper
  • Hoofdbord
  • Pootjes

Bedbodem

Een boxspring bestaat uit een comfortabele, verende en ventilerende bedbodem die goede ondersteuning biedt. De bodem bestaat uit een stevig houten of metalen frame met daarin een kern van veren, die afgewerkt zijn met een schuimlaag. Dit zijn meestal gestoffeerde boxen voorzien van een bonell- of pocketvering. Naast de keuze voor de juiste vering in uw bedbodem, kunt u ook kiezen voor een vlakke of een elektrisch verstelbare bedbodem. Een verstelbare bodem geeft u net dat beetje extra luxe en comfort.

Matras

Een nieuwe matras kopen is een grote beslissing. Bij het aanschaffen van de juiste matras voor uw boxspring moet u rekening houden met uw gewicht, lengte, warmtevoorkeuren (ventilatie) en uw slaaphouding.  U heeft matrassen die bestaan uit polyether, koudschuim, traagschuim, latex, pocket- of Bonnellveren. Er bestaan ook combinatie matrassen: veren met een laag schuim of gel erbovenop. Matrassen zijn ook verkrijgbaar in 3 hardheden: soft, medium en firm (hard).

Topper

De topper bepaalt het ligcomfort van je boxspring en verlengt de levensduur van het matras. Toppers worden bovenop het matras geplaatst en zijn verkrijgbaar in verschillende materialen (koudschuim, traagschuim en latex). Hoewel de topper niet bijdraagt aan de ondersteuning van uw lichaam, bepaalt deze wel in grote mate hoe het bed aanvoelt. De topper maakt uw bed harder of zachter en heeft ook grote invloed op de ventilatie en temperatuur in uw bed. Een topper is dus uitermate geschikt voor het wegwerken van de spleet tussen 2 matrassen.

Naast de gewone toppers bestaan er ook nog splittoppers. Deze zijn ideaal voor een elektrische tweepersoons boxspring.

Hoofdbord

Het hoofdbord bepaalt de look van uw boxspring. Daarnaast zorgt het hoofdbord er voor dat u uw hoofdkussen niet rechtstreeks tegen de muur moet leggen. Slaapwel biedt een groot assortiment hoofdborden aan zodat u kunt kiezen uit verschillende modellen, kleuren en stoffen. Zo past het hoofdbord altijd perfect in het interieur van uw slaapkamer en is deze aangepast aan uw wensen en voorkeuren.

Pootjes

Er is een enorme variatie in pootjes. Zo kunt u de kleur, materiaal en vorm van de pootjes zelf kiezen. Houd bij de hoogte van de pootjes ook rekening met het gemak waarmee u kunt stofzuigen. Daarnaast beschadigt een stalen poot minder snel dan een houten poot.

Waar u op moet letten

De bedbodem van een boxspring kan bestaan uit een frame van metaal of hout. Beide bedbodems zijn goed, maar de bedbodem met een metalen frame wordt aangeraden voor iets zwaardere mensen omdat deze steviger is.

De meeste mensen kiezen een matras op basis van prijs, maar zoals hierboven aangegeven is het ook belangrijk uit welk materiaal de matras gemaakt is. Daarnaast is het aantal veren en de hardheid van een matras ook een belangrijke factor waar u rekening mee moet houden.

Als u een matras koopt, moet u erop letten dat de hoes afritsbaar en dus wasbaar is. Het is veel gezonder als u de hoes kunt wassen omdat er zich dan geen huisstofmijt of andere bacteriën in uw matras kunnen nestelen. De hoes regelmatig wassen verlengt ook de levensduur van uw matras.

Neem niet zomaar een mooie kleur of stof bij het kiezen van een boxspring maar denk ook aan de:

  • Slijtvastheid: de kwaliteit van de stofsoort bepaalt de slijtvastheid van de stof.
  • Lichtvastheid: de betere stoffen zullen minder snel verkleuren.
  • Huisdieren: Komen er katten in de slaapkamer? Houd hier rekening mee, sommige stoffen haken sneller dan andere.
  • Allergie: Wellicht is een synthetische stof of lederlook geschikter. Dit is immers makkelijker schoon te houden.
Geplaatst op 28-11-2022