Hoe vaak moet u uw lakens wassen?

Hoe vaak moet u uw lakens wassen?

Lekker languit in bed blijven liggen. Voor u klinkt dit misschien aantrekkelijk maar u bent niet de enige die graag in bed vertoeft. Ook bacteriën, mijten, dode huidcellen, bepaalde schimmels en allergenen vinden uw bed wel aangenaam. Bovendien verlies je per nacht zo’n 1,5 liter zweet. Regelmatig uw lakens wassen is dus de boodschap. Maar hoe vaak verschoont u uw lakens en hoe wast u ze? U leest het hier!

Hoe vaak verschoont u best uw beddengoed?

Wilt u zoveel mogelijk huisstofmijten, bacteriën en allergenen vermijden? Dan wast u volgens verschillende onderzoeken uw lakens best elke week. Het klinkt misschien veel maar dat is het zeker niet. Stel dat u per nacht 8 uur slaapt, dan ligt u per week 56 uur in uw bed. U spendeert dus genoeg uren in bed om vuiligheden zoals zweet en dode huidcellen achter te laten.

Het spreekt voor zicht dat u tijdens de zomermaanden meer zweet dan tijdens de winter. U doet er dan ook goed aan om tijdens een hittegolf uw lakens regelmatig te verfrissen.

Fun fact: wist u dat u de meeste lichaamswarmte verliest via uw hoofd? Daarom is het raadzaam om uw hoofdkussen koel te houden tijdens die zomerse zwoele nachten. Meer tips? Lees het in volgend artikel: Beter slapen tijdens een hittegolf – 5 tips.

Lakens wassen: hoe doet u dat?

Eerst en vooral houdt u rekening met de wasvoorschriften. Beddengoed bestaat er in alle kleuren en stoffen. Elke stof heeft een andere behandeling nodig. Over het algemeen wordt wassen op 60 graden aangeraden. Op deze temperatuur bent u er zeker van dat uw lakens terug hygiënisch en schoon zijn. Nochtans is uw lakens wassen op 60 graden nog net niet voldoende om alle bacteriën, schimmels, huisstofmijten, … te doden. Laat het wasvoorschrift van uw beddengoed het toe, was dan uw lakens bij voorkeur op 90 graden.

Of anders gezegd: Mag het iets beter? Was dan uw lakens wat heter!

Hoe vaak uw lakens wassen? Het antwoord is simpel. Was het liefst 1 keer per week uw bedtextiel zoals kussenslopen en dekbedovertrek om zoveel mogelijk vuile bacteriën buiten te houden. Laat die wasmachine maar draaien!
Geplaatst op 25-11-2022