Uw ideale matras kiezen in 5 stappen

Geschikte matras
Posted in: Koopwijzer

Welke matras past bij mij? Een veelgestelde vraag en toch is de ideale matras kiezen best een moeilijke opgave. Er bestaan dan ook veel opties en iedereen heeft natuurlijk andere voorkeuren en slaapbehoeften. Een matras die geliefd is door vele is daarom nog niet uw match made in heaven. Volg deze 5 stappen en wie weet heeft u binnenkort de matras van uw dromen in huis.

Stap 1: Hoe groot moet uw matras zijn?

Dit lijkt misschien een vanzelfsprekende vraag, maar toch is het antwoord hierop essentieel. De eerste beslissing die u moet nemen is of u een éénpersoons- of een tweepersoonsmatras wenst. Hou hier vooral rekening met de grootte van uw slaapkamer, lichaamsgrootte en of u het bed deelt met iemand… en natuurlijk hoeveel plek u nodig hebt in bed. Dit zijn enkele standaardformaten voor matrassen:

Dit zijn de populairste maten, maar natuurlijk kunt u nog steeds kiezen voor een ander formaat. Bovendien kunt u bij De Matrassengigant ook terecht om een matras op maat te kopen.

Stap 2: Houd rekening met uw lengte en gewicht

We zien het u al denken, wat heeft dit te maken met het kiezen van mijn ideale matras? Lengte en gewicht zijn twee belangrijke componenten in uw keuze van de juiste matras hardheid.

Een persoon die kleiner is en minder weegt zal een zachtere matras nodig hebben dan iemand die stevig is gebouwd. Lichtere en kleine personen zakken minder snel weg in een matras, dus een zachtere matras geeft hen net meer comfort. Voor iemand die groter en steviger is, koopt u beter een medium of harde matras. Te diep wegzakken in een matras die veel te zacht is is namelijk ook niet echt een pretje.

matras kiezen

Stap 3: Wat is uw favoriete ligcomfort?

Natuurlijk blijft uw ligcomfort een persoonlijke voorkeur. Want misschien hebben we u hierboven aangeraden om een harde matras aan te kopen terwijl u comfortabeler slaapt op een zachte matras.

In dat geval raden wij u aan een matras thuis te laten leveren waarop u een periode kunt proefslapen. Nadien kunt u nog altijd beslissen waar uw voorkeur naar uit gaat.

Stap 4: Wat is uw favoriete slaaphouding?

Gek genoeg is de houding waar u in slaapt ook een belangrijk aspect in het kiezen van een matras. Ook hier kunnen we enkele tips en advies geven en telt uw persoonlijke voorkeur mee. Om te beginnen zetten we graag even de soorten houdingen voor u op een rijtje:

  • Zijslapers hebben voldoende veerkracht en een stevige ondersteuning nodig tijdens hun slaap. Bent u een zijslaper, dan koopt u het best een medium tot zachte koudschuimmatras.
  • Buikslapers hebben tijdens hun slaap niet de beste houding en kunnen door hun holle rug snel last krijgen van hun nek of rug. Een goede matras voor deze slapers zou een zachte, flexibele matras zijn.
  • And last but not least: rugslapers. Vaak denken mensen dat een harde matras de rug stabiel houdt, maar dit klopt niet. Rugslapers gebruiken best een medium tot stevige matras.

Stap 5: Transpireert u tijdens het slapen?

Indien het antwoord op deze vraag zonder enige twijfel "ja!" is, raden wij u een koudschuimmatras aan. Dit schuim heeft een open celstructuur, waardoor het materiaal zeer goed ademt en vocht afvoert.

Wilt u meteen gerichter zoeken? Doe dan zeker de test op onze website en kijk direct welke matrassen wij u aanraden op vlak van uw noden en voorkeuren!
29 november 2021