Studentenkamer inrichten: wat is onmisbaar?

Studentenkamer inrichten: wat is onmisbaar?

Zet u binnenkort net als talloze studenten ook de stap om te verder te studeren aan de Universiteit of Hogeschool? Vaak gaat deze beslissing voor vele studenten hand in hand met de keuze hun vertrouwde slaapkamer thuis achter te laten en deze in te ruilen om op kot te gaan. Spannend!

Als u op kot gaat wilt u uiteraard ook dat het zo efficiënt mogelijk is ingericht. Wil u uw studentenkamer inrichten? Opgelet, want dit is vaak niet zo makkelijk als eerst gedacht. Zo moet u namelijk rekening houden met verschillende factoren zoals beperkte ruimte en een beperkt budget.

Maar wees niet getreurd! Ondanks de kleine ruimte en beperkte budget kan uw studentenkamer nog steeds fantastisch worden. Op zoek naar leuke ideeën en tips? Wij hebben er alvast wat opgesomd voor u.

Creëer ruimte in uw kot

Vaak is een kot of kamer wat krap en aan de kleine kant. Jammer genoeg kan u aan de ruimte zelf niet veel veranderen. Wat we wel hebben zijn een aantal handige trucjes die uw studentenkamer in een mum van tijd groter laten lijken dan dat deze werkelijk is.

Zo is het gebruik van lichte kleuren voor uw muren en plafonds een échte must. Een kleine kamer lijkt meteen groter wanneer u alles een lichte tint geeft. Donkere kleuren en drukke printen zorgen voor het omgekeerde effect.

Spiegeltje spiegeltje aan de wand… Ook spiegels zijn een onmisbaar element in uw studentenkamer. Deze zorgen voor een optische illusie en zorgen voor een ruimer en luchtiger gevoel in uw kamer.

Maar dat is zeker niet alles! Heeft u kleine ramen? Ook al zijn uw vensters niet zo groot, kies toch voor zo lang mogelijke gordijnen. Deze zorgen ervoor dat uw plafond hoger lijkt.

Werk met zones

Een kot is veel meer dan enkel een slaap en studieplaats. Het is een plek om te ontspannen, er soms te koken, te eten en vrienden uit te nodigen. Natuurlijk is een studentenkamer indelen niet altijd even makkelijk maar het heeft wel zijn voordelen.

Door uw studentenkamer in te richten en deze te gaan verdelen in zones maakt u uw kot overzichtelijker en helpt het ook uw concentratie te verhogen. Daarnaast is het na een lange werkdag ook gewoon fijn om een eigen plekje te hebben op kot zonder te moeten denken aan al uw werk.

Slimme meubels

De kans dat u nieuwe spullen en meubels moet kopen als u op kot gaat is reëel. Denk dus best twee keer na voordat u meubilair aankoopt want u blijft natuurlijk niet uw hele leven daar.

Onze tip? Ga eens kijken in een tweedehandswinkel, vaak verkopen oud-studenten hun spullen en meubels tweedehands voor een eerlijke prijs.

Denk bij het kopen van meubels ook goed na over de ruimte van uw kot. Kijk daarom naar meubels met een multifunctionele oplossing! Zo kan u bijvoorbeeld een zetelbed kopen, u eettafel ook als bureau gebruiken en kan u stoelen kopen die makkelijk te stapelen zijn om meer ruimte te creëren.

Wees creatief

Geef uw studentenkamer wat persoonlijkheid. U zal niet in elk kot de vrijheid hebben om te verven of decoraties omhoog te hangen. Wees daarom creatief en geef uw kamer wat pit. U kan uw studentenkamer inrichten door een collage van uw favoriete foto’s te maken, u kan uw kot ook een cosy touche geven aan de hand van dekentjes en lichtjes of wat leuke plantjes te plaatsen.

Doe vooral wat u wilt en waar u zin in heeft. Zijn deze tips niks voor u en had u iets helemaal anders in gedachten? Ook goed! Zolang u uw maar thuis voelt in uw studentenkamer.
Geplaatst op 25-11-2022